Zeybek
Zeybek – Yiğitlerin Dansı!
Batı Anadolu yöresinin geleneksel oyunu olan Zeybek; mertliği, cesareti ve atılganlığı temsil eder. Ağır, kaşıklı, kıvrak, kırık zeybek olarak kendi içinde türlere ayrılmaktadır. İzmir, Aydın, Manisa, Denizli ve Muğla, Uşak illeri bu dansın kökenini oluşturur.


Anadolu’nun hemen her yerinde görülen bu dans, “Kadın Zeybek” ve “Erkek Zeybek” olarak ayrılmaktadır. Anadolu köylüsünün tipik yaşamın yansıtan bu dansta yıllarca süren savaşlardaki kahramanlıklar sahnelenir adeta. Ayrıca Kütahya, Bursa, Afyonkarahisar, Balıkesir'in doğu kısımları, Eskişehir ve Bilecik illerinde kaşıklı zeybek oynanmaktadır. Burdur, Isparta, Antalya, Muğla-Fethiye ve Denizli" Teke" zeybekleri içine girer.
Nasıl Yapılır? - Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
Zeybek kursları genel olarak haftada 2 gün 1 saatten yapılmaktadır. Tek ve grup halinde yapılabilir. Ancak grup halinde olanlar daha zevklidir elbette. Kollar omuz hizasında kaldırılarak eller baş ile aynı çizgide durur. Ağır oynanan ve bazen hızlanan zeybekte, büyük adımlar atılarak ağır ağır hareket edilir. Ara sıra yere doğru eğilip bir dizin yere değdirilmesi en meşhur hareketlerdendir. Yaklaşık 3 aylık bir süreç zeybek öğrenmek için yeterli olacaktır. Dileyenler bu alanda uzmanlaşmak için eğitimlerine devam edebilirler. Temel adımların öğrenilmesinden sonra özel koreografiler de oluşturulabilir. Özellikle düğün dansı için tercih edilir. 5 – 10 derslik periyodlarda çiftlerin eğitim alması sağlanır. Özel derslerde ise öğrencinin kabiliyetine göre hareketlerin zorluk dereceleri belirlenebilir. 5. haftadan itibaren öğrenciler gayet iyi dans edebilirler.